Üzlet és műhely
Budapest XVIII. Üllői út 678.
Nyitvatartás: H-P: 9-17, Sz: 9-13
Igény esetén más időpontban is!

+36-70 330 3975
szaboilona@szaboilona.com

Történelmet írtunk a GDT Az Év Európai Természetfotósa 2016 díjátadó gáláján

augusztus 03, 2017 Szabó Ilona Hirek 0 comments

3:58-at mutatott az órám, amikor beestem a lüneni Heinz Hilpert Theater épületébe. Bűbájos néni az információs pultnál, akihez az első kérdésem csak ennyi volt:


– Kérem szépen, kutya bejöhet ide?
– Mekkora? – kérdi a néni.
– Kicsi.


Méreget a néni, néz rám, majd hirtelen ovációba fakad: Á, Te vagy az Ilona a kiskutyával és a madárral a fotón!
A fesztivál több részből állt. Először egy úgynevezett „meet and greet” állófogadáson megismertük egymást, és útbaigazítást kaptunk a díjátadón való teendőinkről. Majd ezt követte a ceremónia a színházteremben.


Rengetegen voltunk, több száz ember Európa különböző országaiból, természetfotósok, vendégek, sajtó és némi ráhatás után a főszervező és a tulajdonos engedélyével, Arthur, a kutyám is részt vehetett a gálán.

 

 

7. kategória: Ember és Természet. Először levetítették a magasra értékelt fotókat, aztán pici csend, várakozás, és ott volt a 2014. nyarán készített fotóm a kivetítőn, ahol a fiókáit védő hattyútól igyekeztem kutyámat védeni a Balatonban.
Hatalmas nevetés a közönségtől, amit természetesnek vettem, hiszen a korábban levetített művészi fotográfiákhoz képest ez beszédesebb volt. Majd nagy taps, amikor kutyával jelentem meg a színpadon. És innentől övé lett a főszerep….. never ever was a dog on this stage – mondta a konferanszié. Bár, elmeséltem, hogy az önkioldásra beállított, állványra helyezett gépem rögzítette a pillanatot, ami nyilván számomra is váratlan fordulat volt, de a hattyú támadott, nekem pedig védenem kellett a kiskutyámat. Az expozíció pedig a legtökéletesebb pillanatban történt meg, így jöhetett létre, hogy a fotó készítője és résztvevője is jómagam lettem. Majd Arthur beült a színpad közepére, szemben a közönséggel, a sajtósok zakatoló gépei mellett már el is törpült a fotó története és a tény, hogy 2. helyezett lett a közös képünk. Inkább volt szenzáció Arti, aki történelmet írt jelenlétével a Heinz Hilpert Theater épületében, ahová annak fennállása óta kutya be nem tehette és tette a lábát.

 

 

De azt hiszem, ezúttal mindenki tudta, hogy érdemes volt megtörni a jeget, kicsit megszegni a házirendet, mert díjam és annak átvétele így volt kerek: a kutyámmal. Hiszen nélküle a nyertes fotó sem jött volna létre.

 

 


Turista Magazin cikke az eseményről:


http://www.turistamagazin.hu/magyar-fotos-holgyet-is-dijaztak-a-nemetorszagi-versenyen.html

About the Author

Sorry, the comment form is closed at this time.