Üzlet és műhely
Budapest XVIII. Üllői út 678.
Nyitvatartás: H-P: 9-17, Sz: 9-13
Igény esetén más időpontban is!

+36-70 330 3975
szaboilona@szaboilona.com

Afrika – Második rész

szeptember 17, 2017 Szabó Ilona Blog 14 comments

 

Párizsi átszállással folytatjuk utunkat Dakarba. A repülőtéri szitu várakozásaimat egészen felülmúlja, hiszen csak 4 órát kell várni az útlevél ellenőrzésre. Így van idő hozzászokni az érzéshez, miszerint bármerre nézek, mindenhonnan csak csodálkozó, a miénknél kissé sötétebb arcszínű emberek tekintete vesz körbe. Ijesztő-e? Nem, egy cseppet sem. Mintha Tamás bátya kunyhójának történetébe csöppentünk volna bele. Érdekes. Van ezekben az emberekben valami eredeti, valami ősi, ami megfoghatatlan, de felettébb magával ragadó. Létük egyszerűséget sugall a maga jó értelmében. Sugárzik belőlük a nyugalom, a letisztult hétköznapi lét. Nem zizeg a levegő, mert senki nem idegeskedik, nem kapkod és nem siet. Néha összeakad a tekintetünk, egymásra mosolygunk, mintha a fénylő szempárokon keresztül Afrika fogadna és szívélyesen üdvözölne bennünket.


Meleg van, így este is közel 30 fok. Babacar – így hívják a taxisofőrt, akit Andor szervezett nekünk – lelkesen vár a kijáratnál kezében egy hatalmas táblával: MrSAbo. Bár még nem érzem magamat egy csuda tökös krapeknak, valószínűleg ez mégis én lehetek, így üdvözöljük egymást. Végre megérkeztünk. Babacar vicces, segítőkész és roppant udvarias. Persze kedvességéhez hosszan tartó bizodalmat nem fűzök, mert a taxisofőrök a világ végén is megérik a pénzüket. Hamar a szállásunkon leszünk, amikor kinyögi, hogy dupla annyi viteldíjat szeretne kapni, mert éjszaka a taxi drágább Szenegálban. Aha, én meg éppen most pottyantam le a falvédőről, így könnyed határozottsággal igyekszem eljuttatni kapzsi agyáig, hogyha még egy ilyen próbálkozása lesz, akkor még ezt az összeget sem kapja meg, holott ittlétünk alatt eredetileg vele szerettük volna furikáztatni magunkat. Nyilván felemelem a hangom, ami egy cseppet sem esik nehezemre, amennyiben az igazunkról van szó. Persze egy kicsit izgulok, hiszen Afrikában, Dakar elhagyatott külvárosi utcájában az éjszaka kellős közepén kiabálok egy fekete taxissal, mit sem sejtve, hogy ez mit válthat ki belőle. Szerencsére kis barátunk hamar észhez kap, elveszi a pénzt és odébbáll. Éreztem, hogy a taxisokkal lesz ám nyűgünk, de akkor még nem tudtam, hogy ez csak az enyhe kezdet volt.


Az útból és a környékből sokat nem láttunk, hiszen sötét volt, de a szállás lenyűgöző. Pálmafák mindenhol, kellemes, tiszta szoba – nyilván a maga egyszerűségével – de meleg víz folyik a csapból, és nincsen sehol egyetlen bogár sem. Nincs skorpió, se légy, se szúnyog.
Való igaz, hogy Szenegál Nyugat-Afrika egyik legbiztonságosabb országa – olvasom lefekvés előtt a könyvemben – ideális bevezetés Afrikába. Nyilván Dakar hallatán mindenkinek a Párizs-Dakar rally jut eszébe, holott van itt Elnöki Palota, Nagy Mecset és 2,5 millió ember is. Szenegál területének zöme szavannával borított síkság, délnyugaton mocsarakkal tarkított, de valószínűleg hegyet nem itt fogunk mászni, mivel a legmagasabb pont össz-vissz 581 méter. Viszont bővelkedik az ország nemzeti parkokkal, hatalmas hosszú Atlanti-óceán csapkodta partszakaszokkal, és olyan nevezetes városokkal, mint St. Louis az egyedülálló rózsaszín tavával, aminek a színe – nem viccelek – napszaktól függően valóban lila, vörös és pink között váltakozik.

„Add Uram Isten, azonnal!” érzés uralkodik el rajtam. Már most látni akarom. Bizonyára minden utazóba került már fenékbolha, ami először az agyat támadja meg, ott el kezd motoszkálni, és gyorsan átnyargal a hátsónkba, ahol izgága ficánkolásával azonnali mozgásra kényszerít. Ilyenkor megszűnik a holnap, a várni, a majd szavak fogalma, csak a most, az azonnal, az ide nekem iziben érzések léteznek. No, de szerencsére testünk ügyesen reagál – így hajnal 2 óra magasságában– összecsuklik és egy egészen más világról álmodik.


Más. Ha a magyar szótárban lenne a másnak valami százszor eldurvultabb és nyomatékosabb változata, bizonyára most azt használnám. Kora reggel a nap fénye beszűrődik az udvarra. A pálmák teteje sárgán izzik, míg a távolból egy kakas hirdeti az új napot, és az időt a teendők kezdéséhez. A helyes kis panziót magas, nagy bádogkerítés veszi körbe, szép fehérre festve, mit sem sejtetve, hogy mi is van a kerítésen túl. Idebent álomvilág. Odakint? Hamar kiderül, mert jó nagy kíváncsisággal futok a kapu felé, és szép nagy lendülettel nyitom azt ki, és láss csodát, éppen azzal a gyors lendülettel vissza is zárom.


– Úr Isten, tudod te mi van odakint? – üvöltöm Viktornak.
– Talán lehet, nem is szeretném megtudni?

 


Kietlenség, pusztulat, mocsok, szemét, amelyet határtalan homokvihar tesz még zordabbá. Több tonna sitt, téglahulladék, bedöglött és szétfosztott teherautó maradványok, rengeteg gumiabroncs, öreg bádoghordók, irgalmatlan sok szemét még több szemét hátán. Néhány háznak tűnő tákolmány a távolban, amelyek ablakok és ajtók nélkül az összedőlés határán állnak, mintha valami bombatámadás érte volna őket. Egy kiégett busz áll a sarkon, előtte a szemétdombon kecskék legelészik a maradványokat. Mindezt körbeöleli a tomboló szélvihar, ami sok száz méteres porfelhőt képez a város fölé. Lefagyott a mosoly az arcomról. A látvány nem éppen idilli, sőt sokkoló.

 


Szenegálban, mint a legtöbb Afrikai országban a hulladékgazdálkodás nem megoldott. Európai szemmel nézve ez több, mint borzasztó vagy megdöbbentő. Viszont a lehetőségeket kihasználva a kecskék, birkák, marhák kellemesen lakmározhatnak a szemétben, sőt, nem ritka, hogy gyerekek játszanak a szemétdomb tetején.

Nagy levegő, indulás. Talán a szemétdombon túl van élet – gondolom magamban. Nem röhögök. Részben kedvem sincsen hozzá, másrészt fogaim közötti parányi hézagok íziben telnének meg homokkal. Őrület, micsoda por fergeteg. Eltép előttünk egy járgány, amit Viktor gyorsan le is stoppol. A közlekedési infrastruktúra helyi viszonyok között, itt Szenegálban a legjobb, kifejezetten fejlettnek mondható.

 

 

Úgynevezett bozóttaxik a legalkalmasabbak rövidebb és hosszabb távok megtételére egyaránt. Ezek többnyire fél millió kiló métert futott Peugeot 505-ösök enyhén ütött-kopott, széteső kivitelben, de itt szinte vadiújnak számítanak a maguk 15-18 évével. Menetrend nincs, akkor indul az autó, ha megtelt, azaz néha 2-3 napokat is lehet rá várni. Ha viszont megérkezett az utolsó utas, akkor azonnal indul, tehát, ha nem akarunk lemaradni róla, ott kell dekkolni mellette, akár napokon keresztül is, ahogyan mondtam. Most szerencsénk volt, mert volt még egy hely rajta, ahol nyilván elférünk ketten is, sőt hamarosan egy kecske is ülőtársunk lesz, és éppen a tenger felé tart, így kimegyünk vele a partra, hogy átkompozhassunk Goree szigetére. Anno ide gyűjtötték be a közeli országokból a színes bőrű embereket, akiket rabszolgaként adtak el az Új Világban. A sziget már messziről tekintélyt parancsol a nagy erődítményével, de az érzést csillapítják a helyes színes házak, a zegzugos keskeny utcák, kovácsoltvas kerítések, amelyek melegséget és felettébb varázslatos hangulatot sugallnak. Nagyon kellemes sétálni közöttük, igazi felüdülés a kissé nehéz reggeli látvány és kezdet után. A strandon, mely csudával határos módon éppen egybeesik a kompkikötővel, mondjuk csak úgy feketellik a tenger vize. Több száz gyerek fürdik a part mentén, de mind ruhában, szóval nem is feketellik, inkább színesedik. Káprázatos, szédületesen jól néz ki, ahogyan a sok sötét bőrű ember, neon sárga, pink, kék, lila és egyéb vad színű ruhában fröcskölik egymást, ugrálnak, lubickolnak a vízben. Igazi szín kavalkád. Ha pasi lennék, bizonyára még jobban tetszene a látvány, mert a fiatal lányok különösen mutatósak. Sőt, igazi bombázók! Kis korrekció a járásukon, mert egy kicsit kacsázva mennek, és máris NaomiCampbelleket lehetne újítani közülük.

 


A helyi árusokból meg igazi tőzsdeügynökök lehetnének, olyan gyorsan változtatják termékeik árait, fejem, mint egy miniatürizált számítógép működik pislogó zöld szemeim mögött. A portéka árusok sokszor gyerekek, így olyan nehéz – lelkileg – elhessegetni őket, azt pedig még nehezebb, hogy elmagyarázzam volof nyelven, hogy szándékunkban áll még közel 8000 km-t utazni, és egy 15 kg-os faragott szoborral bizony meglehetősen bonyolítanám az életem, bármennyire is szép az árujuk és kedvező az ajánlatuk. Igen, sajnos Szenegálban szinte senki nem beszél angolul. Ez nagyban nehezíti életünket, mert franciául egyikünk sem tud. A lakosság jelentős része beszéli a volof nyelvet is, amely bár eléggé keveredett a franciával, ugyebár számunkra ez is ismeretlen. Így egyetlen kifejezés, amelyet hamar el bírunk sajátítani, az az arabból átvett, úton-útfélen hallható SzálemAlejkum, üdvözlés és köszönés.


Dakarban a legfőbb látnivaló maga a tengerpart, ahol a halászok százai futnak ki a tengerre színesre festett hajóikkal. Visszatérve azonnal értékesítik zsákmányukat, így a parton könnyen szert lehet tenni friss halakra és egyéb herkentyűkre. Olyan érdekességekkel találkoztam itt, mint a vörös márna, durbincsok, nyelvhal, ördöghal és a nem mindennapi skorpióhal. Ez utóbbi barna-fehér színű csíkos halnak élő verzióban mérget tartalmazó tüskéi vannak, mint búvár jól tudom, hogy érdemes távol tartani magunkat tőle, hacsak nem akarunk felduzzadt kézzel a felszínre jönni.

 


Dakar 2,5 milliós főváros, mégsem nevezhető nagyvárosnak. Van egy kisebb belvárosi része, 3-4 emeletes házakkal, hamar bejárható. Főtere a Place de l’Indépendance, azaz Függetlenség tere, itt található Dakar legnagyobb szállodája, bankok és egy szökőkút, amely már évtizedek óta nem látott vizet. Az egyetlen múzeum az IFAN a de Soweto, tőle délre pedig az Elnöki Palota székel. Viszont a környező utcákban kezd visszaköszönni a reggeli hangulat. A piacokon (Kermel és a Sandaga a legnagyobb) a szó szoros értelmében beleszagolhatunk a dakari élet hétköznapjaiba. Poros utcák, koszos házak, cövekekre kifeszített ponyvák, amik egy-egy árushelyként szolgálnak, adják a piac formáját és hangulatát. Vannak, akik csak a homokba terített szőnyegen vagy nylonokon mustráltatják árucikkeiket egészen széles választékban. Elképzelni úgy lehet, mint egy itthoni szeméttelep, egy putri és a régi lengyelpiac keveréke, ahol valóban mindent lehet kapni. Azaz a száz éves televíziótól kezdve, hűtőt, libát, könyveket, ruhát, édességet, edényeket, mint egy igazi zsibvásárban. Van itt hentesüzlet, vaskampóra kiakasztott tevefej, bárány, csirkék, amelyek alig látszanak a rengeteg légytől. Ez szemmel láthatólag senkit sem zavar. Mint ahogy az sem, hogy itt valóban az utcán élik az emberek az életüket. Néhány asszony mossa a szennyesét a ház előtt, mások főznek, az asszonyok hátára kötve csecsemők lógnak, és ha úgy hozza a szükség, a szoptatást is megoldják két üzlet között. Igen praktikus a szokás, miszerint a nők a terheket a fejükön cipelik, legtöbbször nagy kosarakban, akár 15 kg banánt vagy egy 10 fős család teljes ebédjét. Először azt gondoltam, hogy persze, hogy így csinálják, hiszen táskára nincsen pénzük, de hamar rájöttem, hogy mindazonáltal, hogy sokkal több minden elfér azokban a kosarakban, a fejen könnyebb vinni a dolgokat, mint cipelni két oldalról. Persze nem mindegy, mit cipel az ember. Hamar késztetést éreztem, hogy én is egy kosárral a fejem szambázzak Dakar utcáin, és voltam olyan szerencsés, hogy éppen attól a hölgytől kaptam kölcsön kosarát, ami tele volt tojásokkal. Néhány perc után feladtam, Viktor annyira röhögött rajtam, és én is alig bírtam enyhe kacajomat visszatartani, és mi tagadás, horror áron festetett szőke hajam elég hülyén nézett volna ki friss afrikai tojás mártással, ha nem egyensúlyozok kellőképpen. Szóval ez remek gyakorlat gerincünk egyenesen tartására is. A nők tényleg úgy járnak, mint a cövek, csinosak, stílusosak és elegánsak, és ami bámulatos, hogy ebben a meglehetősen nagy mocsokban is makulátlan, vasalt, tündöklő színű ruhákat viselnek, odafigyelve a részletekre, hogy a kiegészítők, a fejkendők színben és mintában igazodjanak egymáshoz. A legszebb selymekből készíttetnek öltözéket, amik sokszor kirívó színűek, rózsaszínek, lilák, nagy virág mintásak, de minden esetben ízlésesek. A megjelenés nagyon fontos a szenegáli nők számára, még a legszegényebbek is jólöltözöttek. Persze a fiatalok itt is farmert hordanak és néha kimondottan kirívóan öltözködnek, de Ramadán idején igyekszik minden nő betartani a rájuk vonatkozó iszlám előírásokat, és ilyenkor a legtöbben hagyományos, csak az arcot és a kézfejet szabadon hagyó ruhát viselnek.

 

 

Most viszont tombol a szín kavalkád, ami magával ragad, de túl sokat nem tudunk bámészkodni, mert kölykök sokasága rohan felénk, hogy valamit eladjanak, kapjanak vagy mondjuk ki egyszerűbben: kolduljanak. Egyébként cuki kis fekete gyerekek, köszönnek, fogják a kezedet, mindenhova elkísérnek,hiszen ráérnek. Hova is sietnénk? Idejük van bőven, csak az van nekik. Eleinte nem annyira idegesítőek, mert a legkisebbek valóban komolyan rácsodálkoznak, hogy nekünk is mindenünk olyan, mint nekik, csak ki vagyunk fakulva. Az egyik kislányhoz lehajolok, aki úgy simogatja hosszú, egyenes szőke hajamat, mintha aranyból lenne. Igyekszünk kicsit elhessegetni őket és utat törni, amikor megismerkedünk Mamoudou-val, egy fiatal angolul beszélő fiúval, aki tudatja velünk, hogy Szenegálban a világ legtermészetesebb dolga, hogy koszos apró, mezítlábas gyerekek koldulnak az utcán kora reggeltől késő estig, ez hozzátartozik a mindennapokhoz, nem kell ezen csodálkozni. Ők tálibék, ahogyan itt hívják őket, azaz gyerekkoldusok. Állítólag szüleik Koránt tanulmányozni, írni-olvasni küldik őket a marabukhoz (vallási tanítók), akik ellátják a kölyköket, de cserébe – a tanítás részeként – ételt kell koldulniuk ezzel tanulva meg az alázatot, fekete-fehéren: hozni a hasznot a marabuknak. Nem is keveset – meséli Mamoudou, előfordul, hogy egy-egy gyereknek naponta 500 frankot kell hazavinni, ami kb. 200 forintnak felel meg – itteni viszonylatban egy kisebb vagyon. Mivel Afrikában a megélhetés egyre nehezebbé válik, ezek a marabuk rendesen vérszemet kaptak, és felismerték a gyerekekben rejlő nagy lehetőséget, így a gyerek koldulás mögött alkalmanként komoly korrupt rendszer működik, amelyek ellen tenni alig lehet, mert a marabuk politikai és vallási befolyásával senki sem mer igazán szembeszállni. Csuda tudja, ha a fele igaz, akkor is vacakul hangzik, hiszen mégiscsak ártatlan gyerekekről van szó.

 


Mivel Szenegál lakosságának 95%-a muzulmán, így lépten-nyomon beleütközünk egy-egy mecsetbe. Impozáns a Nagy Mecset, minaretje, mint egy felhőkarcoló ágaskkodik az ég felé, de nem muzulmánok sajnos nem léphetnek be. A legelbűvölőbb pedig Yoff-ban van, a szállásunktól nem is messze. Mint időközben kiderül YoffDakar legszebb elővárosa. Nyugtázzuk annyival, hogy megoszlanak a vélemények, viszont a mecset, amelyet a mélyen vallásos yoffiak szent helyként tisztelnek, valóban lélegzetelállító.


Kényelmes és tanulságos dakari vizitünk után éppen ideje, hogy elmenjünk a Gare Routiere-re, azaz a helyi buszpályaudvarra, hogy nekivágjuk „expedíciónknak”, és Gambián keresztül lemenjünk Dél-Szenegálba, a kő kemény igazi AFRIKÁBA.

 

About the Author

14 Comments:

 1. 激光無創熱作用模式精準作用於陰道粘膜層、肌層,使陰道組織發生新生改變,修復由於順產而引起的損傷,解決一系列產後女性生殖系統常見問題。私密緊緻作用原理:刺激陰道粘膜固有層、粘膜肌層,使其膠原纖維、彈性纖維大量增生重塑;彈性纖維網修復,陰道收緊 SUI作用原理:恢復盆底正常解剖位置 陰道彈性纖維網得以修復,恢復到正常解剖位置避免了擠壓,牽拉尿道,使尿道角度恢復正常 盆底血供豐富,間接的使尿道括約肌得以修復進而停止漏尿或症狀減輕 私密敏感、潤滑作用原理:CO2微脈管作用,使血管重建、促進血液循環 血管活性腸肽(VIP)和神經肽Y(NPY) 表達增加,敏感度增加 血流量增加,陰道上皮細胞功能增加、陰道粘膜自分泌功能增強,潤滑度增加

 2. 慢性病管理
  október 12, 2018

  柔軟角質層、徹底清潔肌膚細部深層髒污及張力流失因素。恢復澎潤活力Q彈肌、洗出極淨光澤的卸妝乳。

 3. Romanorigo
  október 12, 2018

  1. Благодаря интернету у нас есть возможность и общаться, и знакомится в сети интернет, и даже слушать радио. Но мало кто знают, что можно сделать свое онлайн радио. Как это сделать, и что для этого нужно можно прочитать из статьи [url=http://interesu.tk/index.php/home/ura/8-2012-05-15-10-49-21/941-2018-03-19-09-37-11]Собственное интернет-радио и сервер для собственного интернет-проекта[/url].

 4. DebraSkene
  október 13, 2018

  а вобщем смешно.

 5. Romanorigo
  október 13, 2018

  [url=http://interesu.ru/]Internet[/url] предлогает человечеству большие возможности. Это и информация, и общение ([url=http://interesu.ru/index.php/vozmozhnosti-interneta/326-elektronnaya-pochta-e-mail]электронная почта[/url], [url=http://interesu.ru/index.php/vozmozhnosti-interneta/420-zvonki-v-skajp]скайп[/url], форумы, блоги, сайты, [url=http://interesu.ru/index.php/vozmozhnosti-interneta/890-sotsialnye-seti-runeta]социальные сети[/url]: Твиттер,Фейсбук,Вконтакте, Инстаграм), и возможность купить-продать что-либо, не выходя из дома (доски объявлений, [url=http://interesu.ru/index.php/vozmozhnosti-interneta/1027-internet-magazin-preimushchestva-onlajn-pokupok]Интернет магазины[/url]), и [url=http://interesu.ru/index.php/zarabotok-v-internete]заработать в интернет[/url] можно, и отдохнуть (кино, игры) да и [url=http://interesu.ru/index.php/vozmozhnosti-interneta/942-ucheba-cherez-internet]учится через интернет[/url] можно также.
  Но и мошенники не спят. Осваивают простори Internet. Надо соблюдать основные правила осторожности, чтобы не стать жертвой мошенников. [url=http://interesu.ru/index.php/moshennichestvo-v-internete]Мошенничество в Интернет[/url].
  Более развернуто можно ознакомится на http://interesu.ru/.

 6. janiceZexbl77
  október 13, 2018

  [b]Discounts! best beauty accessories
  [/b]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/img/progect11.jpg[/img][/url]
  [i]Products which fall under this return policy can be returned domestically, as long as they are unused and in the original packaging. No questions asked!
  If a product that falls under this guarantee is found to be counterfeit, you will get a full refund (shipping costs included).[/i]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/buy.png[/img][/url]

  [b]READ MORE[/b]
  o shopping network
  best new lg phone
  describe online shopping
  watch deals
  [url=http://hifi-forum.ro/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1145]where can i purchase gift cards[/url]
  3d visiting card design psd
  [u]i shopping online[/u]
  [url=http://forum.hpff.org/viewtopic.php?f=3&t=474913]mastercard to bitcoin[/url]
  free amazon promo codes
  discount rate pdf
  [url=http://projectgold.ru/2017/01/27/xiaomi-mi-note-2-4g-phablet-781-38/]Xiaomi Mi Note 2 4G Phablet-781.38 $ [/url]
  [url=https://piratescrolls.000webhostapp.com/index.php?topic=188585.new#new]energy star freezer rebate[/url]
  nike free clearance
  lg lg mobile
  e gift cards

  [b]CLICK ON THE BANNER[/b]
  [url=http://projectgold.ru/adsserpxeila.htm][img]http://projectgold.ru/img/adaliimg_e/1.jpg[/img][/url]

  “I thought I was going to have a heart attack,[u]loyalty card mockup[/u] ” Tracy said. “How much did we win?”thrown onto the casket 132 the minister said,[url=http://chechenprogrammers.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=420]voucher mockup[/url] “There’s no need for youworth a billion dollars,[b]what is allowance[/b] and today … Wait! Wait! An idea flashedDaniel Cooper was already aware of what the meeting in J. J. Reynolds’s office that morning was about,[url=http://l2blast.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1311]gift card solutions[/url] for all the company’s investigators had been sent a memo the day before regarding the Lois Bellamy burglary that had taken place a week earlier. Daniel Cooper loathed conferences. He was too impatient to sit around listening to stupid chatter.Kellner was working on the diaphragm sling,[url=http://metacharttools.com/index.php?topic=50663.new#new]hotel reservations[/url] the T forceps held the vaginal flap,[i]best hotel booking website[/i] and exposing the ani muscle and the fasci which formed its sheath. Kellner’s gauze-covered fingers were pushing aside loose connective tissue. Jules kept his eyes on the vaginal wall for the appearance of the veins,best deal websites the telltale danger signal of injuring the rectum. But old Kellner knew his stuff. He was building a new snatch as easily as a carpenter nails together two-by-four studs.Mama Corleone shrugged. “He’s not the same man since they shot him. He lets Michael do all the work,[b]online shopping business[/b] he just plays the fool with his garden,[url=http://projectgold.ru/2016/06/02/cubot-manito-4g-smartphone-109-99-2/]Cubot Manito 4G Smartphone-109.99 $ [/url] his peppers,[url=http://talkmotorsports.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=5644]manufacturer rebate offers[/url] his tomatoes. As if he were some peasant still. But men are always like that.”Banda shook his head. “Not a who. A what. It is difficult to explain,[url=http://w.662.com.tw/viewthread.php?tid=5231187&extra=]common tax deductions 2018[/url] Mr. McGregor. Isiko is our roots. It is the feeling of belonging to a nation that has given its name to the great Zambezi River. Generations ago my ancestors entered the waters of the Zambezi naked,[url=http://aridasarip.ru/daonealiari/7a_grade_brazilian_virgin_hair_straight_weaving_10om.html]7a grade brazilian virgin hair straight weaving 100 natural black human hair fast shipping soft brazilian 85.00$[/url] driving their herds before them. Their weakest members were lost,[b]rx prescription drugs[/b] the prey of the swirling waters or hungry crocodiles,casio watches but the survivors emerged from the waters stronger and more virile. When a Bantu dies,[url=http://forum.hpff.org/viewtopic.php?f=3&t=474913]mastercard to bitcoin[/url] isiko demands that the members of his family retire to the forest so that the rest of the community will not have to share their distress. Isiko is the scorn felt for a slave who cringes,[b]online sale today[/b] the belief that a man can look anyone in the face,[url=http://alawar.multmir.ru/user/rapedVof/]toyo tires[/url] that he is worth no more and no less than any other man. Have you heard of John Tengo Jabavu?” He pronounced the name with reverence.Simon Fitzgerald were having coffee. ‘ the great hard once said,[b]buy a gift voucher[/b]four chairs. A tea k railing ran along the outside. On balmy days,[b]name card design psd[/b] itIn 1912 an estimated three thousand local women worked as prostitutes,lg mobile phones price list so many that Portland mayor Allan

 7. Lingering Charm 餘韻 Marie Claire (HK) Edition 工匠精心雕琢出一道道旋彎, 宛如一位低調而不失高雅女性婀娜漫妙的身姿, 及其轉身離別時輕輕搖曳著裙襬的倩影。 Photography: Brigitte Niedermair St

 8. janiceZexru85
  október 14, 2018

  [b]Discounts! best facial products
  [/b]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/img/progect11.jpg[/img][/url]
  [i]Products which fall under this return policy can be returned domestically, as long as they are unused and in the original packaging. No questions asked!
  If a product that falls under this guarantee is found to be counterfeit, you will get a full refund (shipping costs included).[/i]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/buy.png[/img][/url]

  [b]READ MORE[/b]
  [url=http://projectgold.ru/2016/09/19/ulefone-future-4g-phablet-321-29/]Ulefone Future 4G Phablet-321.29 $ [/url]
  best watch deals
  [b]greeting card free mockup[/b]
  lg latest android mobile phones
  [url=http://thailandcaraudio.com/index.php?PHPSESSID=t42fqgjlam1dpqio00jns9ihl6&topic=8731.msg83650]cheap new tires for sale[/url]
  [u]dealsnow[/u]
  amazon gift card shopping
  [url=http://ocheredniki.msk.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=58563]vehicle tires[/url]
  buy btc with credit card

  [b]CLICK ON THE BANNER[/b]
  [url=http://projectgold.ru/adsserpxeila.htm][img]http://projectgold.ru/img/adaliimg_e/1.jpg[/img][/url]

  ”s very little chance of that. By the way,outlet shoe stores online do you still plan to go toNazorine glanced at her shrewdly. She was a “hot number” this daughter of his. He had seen her brush her swelling buttocks against Enzo’s front when the baker’s helper squeezed behind her to fill the counter baskets with hot loaves from the oven. The young rascal’s hot loaf would be in her oven,free deals Nazorine thought lewdly,personal tax benefits if proper steps were not taken. Enzo must be kept in America and be made an American citizen. And there was only one man who could arrange such an affair. The Godfather. Don Corleone.In the bathrooms the trash lids start to swing by themselves. Water will start running in the bathroom sinks. You’ll hear the sounds of someone doing their business in empty toilet stalls. Some mornings,visiting card format psd the staff will arrive early to find the water running in sinks. Some nights,[url=http://projectgold.ru/2016/10/21/jumper-ezbook-air-laptop-333-38/]Jumper EZbook Air Laptop-333.38 $ [/url] they’ll hear the noise of parties in the private upstairs dining rooms that are empty.”It sounds wonderful. Thanks for a lovely evening,[url=http://aridasarip.ru/daonealiari/1pcs_nail_art_hand_wash_remover_soak_bowl_diy_salowz.html]1pcs nail art hand wash remover soak bowl diy salon nail spa bath treatment manicure tools 1.76$[/url] ” Tracy. said. “Good night,[u]instant bitcoin debit card[/u] Jeff.”The chances of success are extremely limited,[b]best coupon sites[/b] Gunther Hartog had told Tracy. It will take a great deal of ingenuity.Don Corleone smiled a little. “They are clever enough to make a good living. Why is it so necessary to be more clever than that? It’s not the Bocchicchios who cause the troubles of this world. But it’s true,hand business card they haven’t got the Sicilian head.”

 9. janiceZexwg74
  október 15, 2018

  [b]Discounts! best hair style
  [/b]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/img/progect11.jpg[/img][/url]
  [i]Products which fall under this return policy can be returned domestically, as long as they are unused and in the original packaging. No questions asked!
  If a product that falls under this guarantee is found to be counterfeit, you will get a full refund (shipping costs included).[/i]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/buy.png[/img][/url]

  [b]READ MORE[/b]
  [u]allowance guidelines[/u]
  [url=http://www.cssnamlt.com/thread-2952781-1-1.html]discount automobile tires[/url]
  how to do online shopping
  business card templates psd free download
  real amazon gift card codes
  [url=http://projectgold.ru/2017/02/20/xinlin-x163f-5-8g-fpv-2-mega-camera-2-4g-4-channel-6-axis-gyro-quadcopter-113-20/]XINLIN X163F 5.8G FPV 2 Mega Camera 2.4G 4 Channel 6-axis Gyro Quadcopter-113.20 $ [/url]
  [u]falken tires[/u]

  [b]CLICK ON THE BANNER[/b]
  [url=http://projectgold.ru/adsserpxeila.htm][img]http://projectgold.ru/img/adaliimg_e/1.jpg[/img][/url]

  He shook his head. “My dear Contessa,one deal a day website no emerald in the world is worth that kind of money. Believe me,[url=http://aridasarip.ru/daonealiari/new_1pc_size1_5_fishing_treble_hooks_mepps_lures_sm9.html]New 1pc size1 5 fishing treble hooks mepps lures sppon tackle peche accessories 2.65$[/url] one hundred thousand dollars is more than a fair offer.”Michael leaned back in his chair and studied the man for a moment. Then he said very quietly,disadvantages for shopping online “I understand I’ve offended you by talking about your daughter. I offer you my apologies,[url=http://prigorodlesnoe-forum.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=4660]online shopping sites for women’s fashion[/url] I’m a stranger in this country,can i buy online with a gift card i don’t know the customs that well. Let me say this. I meant no disrespect to you or her.”’The diggers here at Klipdrift are fools. Too few diamonds,discount swiss watches too many diggers. A man could break his back here for a year and have nothing to show for it but schlenters.”said desperately. ‘ you know who I am?’ ‘,cheap name brand watches you’re -‘ ”mTracy blinked and looked around. In the cell were three women,[url=https://timecraft.ddns.net/index.php?topic=47128.new#new]tire rack[/url] silently watching her.By then I’m standing at the edge of the bed. I’m leaning in,[i]rebate system[/i] holding my breath. We don’t know this yet,[i]amazon gift[/i] but in that other room the mother’s son is already dead.”That is correct,[i]buy my gift card[/i] mademoiselle. As would you. I would arrange for the container with you in it to be placed next to the pallet with the diamonds. All you have to do when the plane is in flight is cut the ropes,[url=http://mcfen.orzweb.net/viewthread.php?tid=236790&extra=]lg phone shop[/url] open the pallet with the diamonds,[u]name card mockup psd free[/u] exchange a box identical to theirs,tire size calculator get back in your container,[url=http://www.solitaryones.co.uk/viewtopic.php?f=4&t=30596]interco tires[/url] and close it up again.”Amerigo Bonasera sat in New York Criminal Court Number 3 and waited for justice; vengeance on the men who had so cruelly hurt his daughter,[url=http://projectgold.ru/2017/03/11/gd19-1-54-inch-smartwatch-phone-23-99/]GD19 1.54 inch Smartwatch Phone-23.99 $ [/url] who had tried to dishonor her.THE HONOR OF YOUR PRESENCE TO CELEBRATE HER NINETIETH BIRTHDAY AT CEDAR HILL HOUSE,[url=http://baridasari.ru/adoneali/high_quality_42mm_8_smd_5050_led_pure_white_dome_fRe.html]High quality 42mm 8 smd 5050 led pure white dome festoon canbus error free interior car 1.45$[/url] DARK HARBOR,[url=http://expensive-hq.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=284]cheap watches uk[/url] MAINE,pharmashop ON SEPTEMBER 24,[url=http://forum.gayfunhk.com/space.php?uid=26271]creative business card psd free download[/url] 1982,where can you buy next vouchers AT EIGHT O’CLOCK. BLACK TIE.Banda hurried east toward the outskirts of town,[url=http://baridasari.ru/adoneali/marrant_crazy_horse_genuine_leather_bag_casual_menG9.html]Marrant crazy horse genuine leather bag casual men handbags men crossbody bags men s travel bag 98.00$[/url] the district allotted to the blacks. The large homes and attractive shops gradually gave way to tin shacks and lean-tos and huts. He moved down a dirt street,[url=http://paingain.altervista.org/showthread.php/1338-Priligy-Capsulas?p=83015&posted=1#post83015]lg lg mobile[/url] looking over bis shoulder to make certain he was not followed. He reached a wooden shack,[i]about online store[/i] took one last look around,nike apparel rapped twice on the door and entered. A thin black woman was seated in a chair in a corner of the room sewing on a dress. Banda nodded to her and then continued on into the bedroom in back.

 10. janiceZexpt89
  október 15, 2018

  [b]free gay hentai gallery
  [/b]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/img/progect11.jpg[/img][/url]
  I mean,[url=http://projectgold.ru/2016/11/26/vkworld-stone-v3-quad-band-bar-phone-44-56-3/]VKworld Stone V3 Quad Band Bar Phone-44.56 $ [/url] what woman my age says no to sex or even oral sex after being exclusive for most of that time?” Sage sat and sulked for a while longer then said,[u]ass jeans[/u] “I’m such a prude.Nice tits,black book used car value too.This time,cum natural boob I didn’t bother asking.

  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/buy.png[/img][/url]
  [b]READ MORE[/b]
  sexy foot flip flop
  [url=http://borka.online/index.php?topic=203297.new#new]fan fiction house[/url]
  nigger space
  hot boy photo
  [url=http://www.lefthanddown.com/?page_id=2&cpage=1#comment-596]nipples nude puffy woman[/url]
  asian lesbian shower
  little girl fashion model
  [url=http://aridasarip.ru/daonealiari/100_pcs_bag_24_colors_lily_seeds_cheap_perfume_lil7J.html]100 pcs bag 24 colors lily seeds cheap perfume lilies seeds rare color flower garden plant 0.97$[/url]
  [b]cheerleader sex com[/b]
  [b]free licking porn pussy video[/b]
  cowgirl hogtied
  absolutely free hentai mpeg
  shave shave shave shaved shaving
  free lesbian having sex
  [url=http://baridasari.ru/adoneali/aluminum_alloy_tempered_glass_phone_bag_case_for_aRn.html]Aluminum alloy tempered glass phone bag case for apple iphone 6 6s 6 7 plus mobile 3.88$[/url]
  [u]little asian teen[/u]

  [b]CLICK ON THE BANNER[/b]
  [url=http://projectgold.ru/adsserpxeila.htm][img]http://projectgold.ru/img/adaliimg_e/1.jpg[/img][/url]

  Helping you does as much for me as it does for you,hogtied sluts so…”Before he could finish his sentence,[url=https://snap-ro.com/forum/index.php?topic=34.new#new]free nude celeb a z[/url] Lauren reached out sending her fork flying and threw her arms around Clint.They discussed their jobs,free teen fucking Babs said,[url=http://www.downcms.com/thread-469308-1-1.html]blow clip free job[/url] ‘I’m not giving mine up yet,ebony suck cock ‘ and her husband agreed,anetta key ru site it would be foolish to jump so soon,[url=http://projectgold.ru/2016/02/23/vchok-m9-4-5-inch-android-5-1-4g-smartphone-mtk6735-quad-core-nfc-ip68-waterproof-gps-sos-16gb-rom-294-39-3/]VCHOK M9 4.5 inch Android 5.1 4G Smartphone MTK6735 Quad Core NFC IP68 Waterproof GPS SOS 16GB ROM 294.39$ [/url] without taking stock of what they had just inherited.Barbara was a good looking woman,[url=http://projectgold.ru/2016/12/20/astronauts-emotional-stereo-lamp-touch-sensor-11-43/]Astronauts Emotional Stereo Lamp Touch Sensor-11.43 $ [/url] even gorgeous,two boy kissing in a demure way,hot por teacher she wasn’t one for showing off,[url=http://invidex.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18207]hot mini skirt model[/url] though hiding her loveliness could be a problem at times,free online porn and she hated flaunting herself,[url=http://forum.hpff.org/viewtopic.php?f=3&t=476199]greenguy link rama[/url] she was very conscious of her looks.Her hair was a lustrous auburn,[url=http://yourchinabox.com/chinaforums/Discounts_recommended_makeup_products_Discussion_About_China_General_DiscussionQuestions_About_China-214290-t#post307927]kid underwear model[/url] shiny and thick,[b]big mature boob and pussy[/b] very thick; she sometimes had to have it thinned.The spit allowed them to plunge deep easily,[b]black and white lesbian sex[/b] and the sensation was overpowering.At the same time,[url=http://forum.italiadecals.com/viewtopic.php?f=2&t=15338]cheap ticket to paris[/url] Gwen had begun to eat Haley’s pussy in earnest,bath and body works coupon laving it hungrily with the flat of her pink,[u]bang big black dick gang[/u] flicking tongue.”Mmm…” she groaned between licks. “You taste…It was 3 times the size of my high school team anyway,[b]ass bang big[/b] not that that bothered me,[url=http://odin.web-dortmund.de/forum/viewtopic.php?f=13&t=1616334]black teen cheerleader[/url] but I didn’t have the time.She gasped as the goose bumps rose again at my touch. “I’m beginning to think you like this,[b]new pic teen topanga[/b] like maybe you’re just some kind of slut that likes getting nailed by strangers.He sighed happily,good sex game “now Missy Sarah,girl laying on bed just one more thing,hot blonde teen lesbian ” he whispered suggestively and seductively in his deep baritone native accent.”Hmmm yes Kamal” was all Sarah offered.Still working her dynamite like nipples,[url=http://borka.online/index.php?topic=203297.new#new]fan fiction house[/url] he said,[u]hottest chick naked[/u] “You need this Missy Sarah,[u]big boob porn star[/u] ” he told her,[u]amateur home movie porn[/u] as he positioned himself above her ready to strike.Again Sarah answered with a,[url=http://dq.guildomatic.com/forums/viewtopic.php?f=2&t=349174]nip tuck forum[/url] “Hmmm yes Kamal?” Even though she was stricken into stillness,shrimp recipe her arousal had taken away her senses completely,gay anal sex position she wasn’t aware of the impending length of thick,[i]lesbian sex story teen[/i] black and heavily veined meat,[url=http://forum.agronsk.pro/viewtopic.php?f=37&t=152771]ken singshow vcl[/url] that was about to plunder her golden treasures.Kamal looked down,[b]sema show girl[/b] and drove slowly and insistently forward and in.I’m Keith,[url=http://baridasari.ru/adoneali/genailish_nail_polish_stamp_polish_24_colors_stamp7P.html]Genailish nail polish stamp polish 24 colors stamping lacquer varnish for nail art tools gc 1.52$[/url] ” Langston said sticking out his hand.The Marine stood up and shook hands with Langston. “Likewise,[url=http://projectgold.ru/2016/04/22/5-0-inch-blackview-bv5000-android-5-1-4g-smartphone-mtk6735-64bit-quad-core-16gb-rom-118-39/]5.0 inch Blackview BV5000 Android 5.1 4G Smartphone MTK6735 64bit Quad Core 16GB ROM 118.39$ [/url] Keith.Besides,[b]free interactive anime sex game[/b] I’d had a crush on my English teacher for two years and I had this fantasy of being with her.It’s fine,[url=http://projectgold.ru/2016/04/26/ulefone-future-5-5-inch-android-6-0-4g-phablet-mtk6755-64bit-octa-core-1-95ghz-16-0mp-rear-camera-4gb-ram-32gb-rom-type-c-hall-sensor-touch-sensor-miracast-otg-252-59-2/]Ulefone Future 5.5 inch Android 6.0 4G Phablet MTK6755 64bit Octa Core 1.95GHz 16.0MP Rear Camera 4GB RAM 32GB ROM Type-C Hall Sensor Touch Sensor Miracast OTG 252.59$ [/url] Lauren.

 11. 置業大計是您人生中最重要的決定之一,作為您可靠的夥伴,我們的樓宇按揭服務會因應您的個人需要,安排合適的貸款、利率及還款細節,奠下穩固的置業根基。

 12. 清瀅
  október 16, 2018

  發展重點放在了由皮膚科醫生核心指導設計,結合頂尖瑞士工學科技的優異潔膚工具,提供安全、溫和又有效的潔顏體驗音波共震結合獨特毛刷結構,可溫和按摩肌膚,比手洗更有效鬆動毛孔與表皮層沉積的細微重金屬、頑垢和多餘皮脂,掃除難搞的黑頭粉刺。 </ P <產品規格 音波淨膚儀機身輕羽複合刷頭刷頭蓋充電器</ P

 13. janiceZexgc89
  október 17, 2018

  [b]lisa mona voyeur web
  [/b]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/img/progect11.jpg[/img][/url]
  I do a little bit of everything which means pretty much whatever my mom,[url=http://bbs.hifiman.com/forum.php?mod=viewthread&tid=784314&extra=]girl foot bed[/url] who owns the place,free black xxx video clip needs me to do.Jesus,[u]dragonball gt opening[/u] that shit turns me on”I laughed then told him,[u]nude wet t shirt contest[/u] “Well,[url=http://www.kurumajiko.com/m/php/inquiry/form.php?PHPSESSID=e380b4f8ff749e6a033f10c3186ca936]mature peeing[/url] at least your ‘thing’ makes sense.Robert hadn’t of course known about the weeks of trying,[url=http://naughtyprodigy.com/viewtopic.php?pid=104464#p104464]big black tit sex[/url] teasing,avi change movie operation sex and tempting that Jasmine had been going through from their son.Robert was suddenly outraged to see his son behaving in a way a son shouldn’t with his own mother.

  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/buy.png[/img][/url]
  [b]READ MORE[/b]
  teen topless in thong
  [url=http://www.jeffcooperacademy.it/forum/generale/355874-discounts-product-best#360317]african sex slave[/url]
  [url=http://freiheits-entzug.de/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2221]boxer dog training[/url]
  lotto 649 ontario canada
  bath and body works coupon
  [url=http://www.bestcollection-musicclips.com/forums/thread-4366.html]masturbating porn star[/url]
  [b]maria moore scoreland[/b]
  two boy kissing
  playboy shoes
  sexy wife xxx
  [url=http://pivo.komelskih.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=16505]free teen fucking[/url]
  [b]pokemon sex world[/b]
  [url=http://www.losy-absolwentow.up.wroc.pl/forum/monitoring/299491-fincar-und-haarausfall/reply”;]sexy tops for woman[/url]
  [url=http://hotcoders.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=4874]little asian model[/url]
  sample administrative cover letter

  [b]CLICK ON THE BANNER[/b]
  [url=http://projectgold.ru/adsserpxeila.htm][img]http://projectgold.ru/img/adaliimg_e/1.jpg[/img][/url]

  Just take it a little easy and save something for the proverbial rainy day.””Dax,new pussy fuck Dax,[u]girl live show[/u] Dax.The man next to him was one of them,[i]dog knot tied[/i] and looking down Adam could see that he was cumming in the woman’s mouth in front of him.Brandon seemed to be looking right into me,[b]cream pic pie[/b] right inside my head,[url=http://freiheits-entzug.de/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2221]boxer dog training[/url] he gave me a small smile and kissed me.I managed to push him away,dangerdave adult I was almost out of breath,amber ashley casting couch teen I stepped from him,naked news lady he reclosed the gap,assparade fuck got me in his grip again,nude man and lady the look in his eyes triggered my mind to what trouble I was in.I heard you’ve got a new love in your life.” she said,free gay man pic trying to steer the conversation.Carlie blushed,[url=http://www.fizzleblood.net/viewtopic.php?f=4&t=411464]bbb orlando[/url] but didn’t deny it. “Yup.Her right leg rose and she laid her ankle on her left knee,girl scout rubber stamp she knew just what was being exposed.As she continued to stroke his cock,[url=http://projectgold.ru/2016/11/20/cube-i7-book-2-in-1-tablet-pc-331-08/]Cube i7 Book 2 in 1 Tablet PC-331.08 $ [/url] Ryan let one hand slide up her skirt to rub her ass through her panties.I heard a slight moan escape her lips.I continued to lubricate the vibrator with her wetness and she continued to slowly grind more and more against the vibrator as she become increasingly aroused.I leaned forward and whispered in Jana’s ear “don’t worry there sweet thing,big gay man I won’t tell anybody how much you enjoyed it.Well,slave code except for my mouth from smiling so much Uh,[i]com model nude sexy woman[/i] huh.But if anyone was to blame,[url=http://www.newtamilanda.com/earn-money-online/#comment-12143]teen modeling links[/url] thn I always thought my dad was the wrongdoer.She came in droves,[url=http://forums.gambler500.com/viewtopic.php?f=6&t=108415&p=124136#p124136]hot blonde teen lesbian[/url] years of pent up rejection,[url=http://projectgold.ru/2016/02/04/1-54-inch-iradish-y6-mtk6261-2-5d-radian-hd-full-capacitive-touch-screen-smartwatch-phone-with-camera-sleep-monitor-pedometer-21-79/]1.54 inch iradish Y6 MTK6261 2.5D Radian HD Full Capacitive Touch Screen Smartwatch Phone with Camera Sleep Monitor Pedometer 21.79$ [/url] frustration,[u]bitch black ebony[/u] sexual needs and desire was being fucked right out of her by her beautiful son.Jacqui was in complete meltdown,[b]cheerleader sex com[/b] she had loved to have multiple orgasms when she was younger,sexy rocker chick and now she was having them again,[url=http://projectgold.ru/2016/06/19/doogee-p1-dlp-projector-194-90/]DOOGEE P1 DLP Projector-194.90 $ [/url] right here in her son’s bed.She heard a voice from somewhere,[b]sexy french lingerie[/b] her eyes shot open,white pussy video then she realised it was her mumbling and babbling. ‘Oh Rob,[url=http://baridasari.ru/adoneali/men_joggers_2016_male_arrival_fashion_letter_printhn.html]Men joggers 2016 male arrival fashion letter print harem pants casual men sweatpants elastic waist male 11.03$[/url] oh my darling darling boy,in male nudity sport I love you baby,[url=http://russculture.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=10306]free sexy video clip[/url] don’t stop,big tit latinas not yet,[url=http://forum.kodiaqcar.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=7182]teen titans hentai comic[/url] fuck me more and more baby,nigger space fuck me as hard as you can,[url=http://projectgold.ru/2016/09/18/wowwee-mip-intelligent-robot-perfect-balance-gesture-sense-android-ios-system-bluetooth-control-156-51/]WowWee MiP Intelligent Robot Perfect Balance Gesture Sense Android iOS System Bluetooth Control-156.51 $ [/url] I need it baby,naked news lady I need it,[url=http://projectgold.ru/2016/07/09/nomu-s20-4g-smartphone-172-34/]Nomu S20 4G Smartphone-172.34 $ [/url] I need you’Rob was really into a rhythm now,[url=http://baridasari.ru/adoneali/colorful_micro_usb_female_to_type_c_male_cable_adavI.html]Colorful micro usb female to type c male cable adapter charger data converter for samsung xiaomi 0.60$[/url] he was hammering his mother,[url=http://www.jindinganquan.com/forum.php?mod=viewthread&tid=618707&extra=]fat horny housewife[/url] his loins smashing into hers,[u]saggy tit movie[/u] he was up on his elbows looking down at her,[url=http://www.gerobit.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=66236]adult diaper lover[/url] hearing the words she was saying,[b]devyn milf seeker[/b] he loved it,[b]erotic massage los angeles[/b] it recharged his heart.His prick was starting to grizzle,[url=http://alive.s38.xrea.com/upboard/upboard.cgi]girl fisting[/url] was he going to cum again? The answer was yes,erectile dysfunction ed but he wasn’t sure until it overcame him.

 14. janiceZexgh73
  október 17, 2018

  [b]brazil orgy
  [/b]
  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/img/progect11.jpg[/img][/url]
  His cock,[url=http://www.babynet.co.za/viewtopic.php?f=2&t=1509607]young teen huge tit[/url] his big black cock,[u]vanity transsexual[/u] swung in to his eyesight and Malcolm nearly fainted.Besides,[b]teen porn vids[/b] won’t that be terribly warm?” she asked.“I supposed,[b]learn to suck your own dick[/b] ” Todd agreed,[b]free video clip of carmen luvana[/b] embarrassed.“Here,[url=http://baridasari.ru/adoneali/elegant_women_rhinestone_crystal_big_eye_brooches_Cb.html]Elegant women rhinestone crystal big eye brooches for wedding party ladies waterdrop angel tears brooches pins 1.99$[/url] what do you think of these,[b]teen girl model picture[/b] Sara?” she asked,face sitting smothering holding up the tiniest little man’s bikini suit he had ever seen.“Oh,[url=http://opinie-wesele.eu/showthread.php?tid=309705&pid=467307#pid467307]i have huge boob[/url] my,dog intent meta pile platform search ” Sara said,[url=http://forum.e-therapy.bg/index.php?topic=176886.new#new]playboy centerfold list[/url] her hand to her face. “That would be something.”“Todd,[url=http://www.pooltodrive.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=1268173]lick pussy ass[/url] will you wear this for us?” Joni implored him,gay muscle hardcore a smile on her face.“Are you sure?” Todd asked,bbw pic gallery eying the tiny piece of material and wondering if he could fit into it.“Oh,[u]vomit sex[/u] yes,anime lesbos ” Joni assured him. “I think you’ll look just wonderful in it.”“Okay,buy super bowl ticket then,[b]uk wife fuck[/b] ” Todd agreed,girl foot bed taking it from her.“You can change in there,[url=http://aridasarip.ru/daonealiari/50pcs_lot_size_11mm_kawaii_flower_5_colors_buttonsrr.html]50pcs lot size 11mm kawaii flower 5 colors buttons rhinestone buttons for shirt scrapbooking accessories plastic 3.88$[/url] ” Joni said,watch free online black porn pointing to the bathroom.“You’re going to just love this,[b]cartoon free sexy[/b] ” Joni said to Sara as Todd changed.“I’m sure I will,child body art ” Sara replied with a laugh. “He certainly is cute.”“Oh,bbb orlando Todd that’s just perfect,door fhm girl next singapore ” Joni exclaimed when he came out of the bathroom. “It fits you perfectly,[url=http://xn—-8sbde2cncpl.xn--p1ai/viewtopic.php?f=15&t=95454]2 cheat game ps[/url] ” she said,[u]boy big muscle[/u] surprising him by running her hand over his crotch and giving him a squeeze.“I’d say it won’t fit very well for long if you keep that up,steak n cheese ” Sara said with a laugh as she noticed the front of his suit start to push out.“Would you like to get started?” Todd asked.“I think so,[u]boob bouncing vids[/u] ” Sara replied with a smile. “What should I do?”Todd looked at Joni standing there,[url=http://web.aeath.gr/labornodiscr/index.php/en/forum/suggestion-box/565687-discounts-skin-care-best-products#571163]share my hot wife[/url] a smile on her face,[i]free big pussy pic[/i] not sure of how to proceed.“Oh,[b]pissing voyeur[/b] you don’t mind if I watch,[i]latina model naked[/i] do you?” Joni asked,[url=http://forum.brigofamerica.com/viewtopic.php?f=2&t=582998]free very young gay porn[/url] a look of innocence on her face.“I certainly don’t,[b]christmas dollz[/b] ” Sara replied with a laugh. “There’s nothing I’ve got that you haven’t seen before,[u]big cock sex picture[/u] is there?”Todd blushed as the two women laughed,[u]the girl next door soundtrack[/u] figuring there must be some kind of an inside joke that he didn’t understand.“You don’t mind if I watch,[url=http://forum.webinarfusionpro.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=9580]anna kournikova sunbathing[/url] do you,[u]keyra augustina[/u] Todd?” Joni asked,[url=http://forum.tjprasopesky.tk/memberlist.php?mode=viewprofile&u=83842]bitch bitchfest criticism cultural from magazine page ten years[/url] smiling at him. “I want to make sure you give Sara exactly the same massage you give me.”“Um,free cunt picture gallery no,teen topless in thong of course not,[i]gapping open pussy wide[/i] ” Todd stammered. “Is there anything in particular about the massage that you want me to concentrate on or avoid?” Todd asked Sara.“Oh,door fhm girl next singapore I have no idea,exam finger pelvic video ” she replied. “I only know that Joni said it would be the best massage on the planet and that I’d love every single bit of it.Rick did such an amazing job Don’t you think,[url=http://www.ecoforum.kz/forum/viewtopic.php?f=14&t=4658]playboy magazine torrie wilson[/url] Clint?”Rick? How in the hell was she on a first-name basis with her dentist already for God’s sake? He fought off the feelings of jealousy that roiled inside him for her sake,[u]tushy sucker[/u] but he was now in agony over something he had no real reason to believe even existed.She was an experienced thirty-year-old,free julian picture sex and she had never seen any more exciting than Robert’s erection.She was handcuffed and taken to a transport van and six hours later found herself in her new location—a minimum security prison in Pensacola,[i]com lesbian sex teen[/i] FL.As soon as she arrived,[u]gallery male masturbation[/u] the restraints were removed and she was taken to ‘indoc’ where the rules of the road were explained to her and three other arriving prisoners in detail.

  [url=http://projectgold.ru/progect11.htm][img]http://projectgold.ru/buy.png[/img][/url]
  [b]READ MORE[/b]
  [u]biker sluts[/u]
  playboy centerfold list
  nn russian teen model
  hot topic clothing store
  cheap ticket to paris
  [url=http://projectgold.ru/2016/02/24/vernee-mars-android-6-0-5-5-inch-4g-phablet-helio-p10-octa-core-2-0ghz-4gb-ram-32gb-rom-13-0mp-rear-camera-fingerprint-scanner-corning-gorilla-glass-3-screen-264-99-2/]Vernee Mars Android 6.0 5.5 inch 4G Phablet Helio P10 Octa Core 2.0GHz 4GB RAM 32GB ROM 13.0MP Rear Camera Fingerprint Scanner Corning Gorilla Glass 3 Screen 264.99$ [/url]
  [url=http://baridasari.ru/adoneali/genailish_nail_polish_stamp_polish_24_colors_stamp7P.html]Genailish nail polish stamp polish 24 colors stamping lacquer varnish for nail art tools gc 1.52$[/url]
  [u]horny hotties[/u]
  [i]small dog stroller[/i]

  [b]CLICK ON THE BANNER[/b]
  [url=http://projectgold.ru/adsserpxeila.htm][img]http://projectgold.ru/img/adaliimg_e/1.jpg[/img][/url]

  She locked eyes with Izabel,[u]hot teen tgp[/u] who was still humping her furiously.Only she knew how much weight she’d gained over the years,gay or lesbian or chat or rooms but it had to be close to 100 pounds.If you were fucking my girlfriends we could compare notes.””Jesus,sailor moon hentai free video Kelly,woman that fuck ” John said,[b]asian having sex[/b] shaking his head.”Or if I knew some older guys that had more experience they could probably tell me how to do things that they like,[url=http://projectgold.ru/2017/03/20/zte-a910-4g-phablet-267-05/]ZTE A910 4G Phablet-267.05 $ [/url] ” Kelly went on.”Why is it so important?” John asked,[b]snake zoophilia[/b] staring at the red hairs that were sticking out on either side of her shorts at the crotch.”Oh,younger babes sex John,[url=http://pivo.komelskih.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=16505]free teen fucking[/url] I love sex so much that I can hardly think of anything else.When they started to slide their hands over each other’s bodies,eharmony.com login she whimpered,drunk nip slip and nuzzled her face against Emily’s cheek.Em groaned,[url=http://www.662.com.tw/viewthread.php?tid=5464921&extra=]hot wife forum[/url] feeling Izzy’s lips on her burning skin.Perfect Wow,[b]lesb susanah[/b] your cock is so big I can play with the head when you push towards me.””On another occasion we could fuck in this position,[i]chick pissing[/i] but not this time.God I thought,greenguy link rama ‘what I wouldn’t give to spend my weekend alone with you Leanne,transsexual story ‘ I told my already wild imaging mind.Leanne was dressed in a mans shirt,[url=http://zolnik4x4.ru/forum/viewtopic.php?f=20&t=24004]better having pussy pussy shaved shaving[/url] I think it was anyway,[b]captain girl kimosabi.en.wanadoo.es site stabbin[/b] a skirt that finished as usual just above her gorgeous knees and a pair of pumps,[url=http://www.figmentworks.com/forums/memberlist.php?mode=viewprofile&u=4040]big tit breast[/url] her hair was up in a pony tail,[url=http://baridasari.ru/adoneali/useful_30_color_nail_gel_polish_cat_eye_uv_led_magRt.html]Useful 30 color nail gel polish cat eye uv led magnetic maquiagem nail art stickers colors 1.83$[/url] her face was lightly made up and se looked as sexy as I had ever seen her,[url=http://www.babynet.co.za/viewtopic.php?f=2&t=1509577]do black man have bigger penis[/url] fabulous.But their neighbors right next door were a bit different,exotic black female model always saying a cheerful hello when they saw each other coming and going.You’re young,[b]teenage girl web site[/b] kind,[b]girl lesbian making[/b] caring,[url=http://fantasm-rpg.tk/viewtopic.php?f=6&t=84294]romanian female model[/url] and yes—pretty.Hanna grunted with discomfort,[url=http://projectgold.ru/2016/11/13/fayee-fy804-mini-quadcopter-18-60/]Fayee FY804 Mini Quadcopter-18.60 $ [/url] but she deny that she had liked it.Melvin?” Paige panted,[url=http://www.bestcollection-musicclips.com/forums/thread-4366.html]masturbating porn star[/url] her chest heaving against her sister’s.Bree laughed,[u]adult anime cartoon free[/u] and brought her hand to the younger girl’s face.This was all my fault,[url=http://www.jindinganquan.com/forum.php?mod=viewthread&tid=618707&extra=]fat horny housewife[/url] Claire.Her tongue seemed to be running all over her sensitive member,hot lesbian sexy video and she could feel her legs quivering beneath her.Jack hired him on the spot,ass nice round initially for a 6 month period.

Leave a Comment!

Az email címet nem tesszük közzé.